Het afrijden is de laatste stap om je rijbewijs te halen. Met 2toDrive kun je al vanaf je 17e examen doen, je moet dan tot je 18e onder begeleiding van een coach rijden.
Het examen bestaat eigenlijk uit 4 momenten, die nemen we hieronder met je door.
1. Voor het examen
We rijden samen naar het CBR-gebouw in Leeuwarden, hier maak je kennis met de examinator en krijg je uitleg hoe het examen verloopt. Vergeet niet de uitnodiging voor het examen mee te nemen en zorg ook dat je een geldig ID en een ingevuld formulier Zelfreflectie bij je hebt. Deze laatste bespreekt de examinator na de rit met je.
2. Op het parkeerterrein
Voordat het examen begint, krijg je eerst een paar vragen over de auto. De examinator vraagt bijvoorbeeld of je de motorvloeistof kunt checken en wat de lampjes op het dashboard betekenen. Wees gerust, dit hebben we tijdens de lessen al met je doorgenomen. Ook lees je het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand, dit is de ogentest.
3. De examenrit
Het daadwerkelijke rijden begint! Dit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator vraagt of je met een navigatiesysteem naar een bepaalde plek kunt rijden en verder volg je de aanwijzingen van de examinator. Hij of zij kijkt niet of je perfect rijdt, maar vooral of je veilig en zelfstandig rijdt.
Er zijn 7 examenonderdelen en per onderdeel kijkt de examinator of je de auto goed beheerst, hoe je kijkgedrag is en of je juist voorrang verleent. Dit zijn de 7 onderdelen:
Bijzondere verrichtingen (parkeer/omkeer en stopopdracht). Heb je een tussentijdse toets gedaan, dan heb je mogelijk vrijstelling gekregen van de bijzondere verrichtingen. Je hoeft die dus tijdens dit praktijkexamen niet meer te doen.
Faalangstexamen
Ben je extreem nerveus of heb je last van erge faalangst? Dan is het faalangstexamen misschien wat voor jou. Natuurlijk moet je hetzelfde kunnen als andere examenkandidaten, maar bij het faalangstexamen is de examinator erop getraind om mensen op hun gemak te stellen en neemt hij of zij ook meer tijd voor je. Tijdens de rit kun je ook om een time-out vragen als de zenuwen je even te veel worden.
4. De uitslag
Als de examenrit is afgelopen, krijg je in het CBR-gebouw direct te horen of je bent geslaagd. Ben je geslaagd, dan kun je de volgende dag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Ben je gezakt, dan hoor je van de examinator welke punten je nog aan moet werken voor de volgende keer. Je krijgt hier ook een formulier van.
Tip: stop niet met lessen als je bent gezakt, maar begin zo snel mogelijk weer met rijden. Het herexamen gaat op dezelfde manier al het eerste examen. Alleen als je binnen 5 jaar tijd 4 keer of vaker bent gezakt krijg je elk volgend examen een speciaal examen.